Skip to main content

Braadpan Test 2024

 

De beste braadpan vind je hier

Hieronder kun je al direct de beste braadpannen voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.

Braadpan kopen

 

De beste stoofpan voor ieders budget

 

braadpan

Le Creuset Faitout 4,9 L

High End

stoofpan

Lava Gietijzeren Braadpan

Mid Range

sudderpan

BK Fortalit Stoofpan

Budget

 

stoofpot

Meestal is de keuze aan braadpannen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Op deze pagina vind je de beste braadpannen

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor stoofpannen

✅ Betrouwbare partners

De beste braadpannen vind je hier

Als jij op zoek bent naar een nieuwe braadpan dan ben je hier op de juiste plek beland. Op deze pagina bespreken we alles over braadpannen.

Wat het is, hoe het werkt en welke de beste braadpan is die op dit moment te verkrijgen is. Een braadpan of stoofpan is de ideale tool om vlees, gevogelte of wild te bereiden. Dankzij de bodem van een braadpan wordt het voedsel gelijkmatig opgewarmd. Een braadpan is daarom de oplossing om stoofpotten langzaam te laten sudderen op een laag vuurtje. Als je het zo bekijkt is een braadpan een beetje vergelijkbaar met een slowcooker.

Maar een braadpan kan ook gebruik worden om gewoon te braden en bakken. Sommige fabrikanten geven zelfs aan dat je er in kan frituren. Een goede braadpan is geschikt voor alle soorten warmtebronnen dus gas, elektrisch en inductie en ja de meeste braadpannen gaan ook in de oven. Je gebruikt dan ovenschaal.

Omdat er tegenwoordig honderden braadpannen te koop staan op het internet is het letterlijk verdrinken in het aanbad. Welke braadpan is nu het beste? Juist op deze vraag hebben wij een antwoord. Ons team heeft een consumenten onderzoek gaan naar de meest populaire stoofpannen.

Buiten deze data hebben we gekeken naar de prijs en specificaties van alle braadpannen. Na het lezen van alle gebruikersbeoordelingen hebben we zo een duidelijk beeld gekregen welke nu echt de beste stoofpotten zijn die op dit moment beschikbaar zijn. Bovenaan onze pagina vind je de beste braadpan voor elke prijsklasse.

TIP: Een sterke braadpan is gemaakt van kwalitatieve materialen. We raden aan om goedkope braadpannen te vermijden. Ja een braadpan is duur maar denk eraan dat een degelijke braadpan meer dan 15 jaar mee gaat. De modellen die we hier bespreken zijn het best in zijn assortiment.

Braadpan TOP 10

Model Review
1 Lava Cooking Gietijzeren Braadpan Lava Cooking Braadpan

92.83%

“Mooie pan en goed prettig in gebruik!”

ReviewPrijs
2 SteinMeijerGermany SG-36M5 SteinMeijerGermany SG-36M5

94.5%

“Energiebesparing en tijdbesparing. Zeer goede prijs-prestatieverhouding.”

ReviewPrijs
3 Staub Braadpan Staub Braadpan

95.17%

“Solide braadpan die levenslang mee kan gaan. Een echte aanrader!”

ReviewPrijs
4 BK Bourgogne Braadpan BK Bourgogne

95.33%

“Goede braadpan. Letterlijk en figuurlijk een zware kwaliteit heeft het!”

ReviewPrijs
5 Le Creuset Faitout Braadpan Le Creuset Faitout

94.83%

“Le Creuset Faitout heeft een Mooi design, niet te zwaar en praktisch.”

ReviewPrijs
6 BK Fortalit Stoofpan BK Fortalit Stoofpan

90.83%

“Degelijke pan met een dikke bodem. Het vlees is snel en goed gebraden!”

ReviewPrijs
7 Petromax Dutch Oven FT6 Petromax Dutch Oven FT6

94.33%

“Het voldoet aan de verwachtingen en het heeft de juiste prijs kwaliteit verhouding.”

ReviewPrijs
8 MOA C26B MOA C26B

87.17%

“Mooie, grote gietijzeren pot en een mooie prijs!”

ReviewPrijs
9 Le Creuset Signature Le Creuset Signature

92.5%

“Sfeervol en duurzaam pan in de keuken waarin je heerlijk recepten in klaar kan maken.”

ReviewPrijs
10 GreenPan CC001790-001 GreenPan CC001790-001

91.67%

“Uitstekende braadpan met goede braadeigenschappen en heel gemakkelijk om te reinigen.”

ReviewPrijs

 

Wat is een stoofpan?

 

Waarom een sudderpan kopen?

Als jij veel vleesgerechten, stoofpotten of sauzen maakt dan mag een braadpan zeker niet ontbreken in jouw arsenaal. Een braadpan is perfect om gerechten voor lange tijd te sudderen op een laag vuurtje. Vlees en gevogelte wordt overheerlijk mals als je het op een laag vuurtje stooft.

Het valt van het botje en in onze ogen een van de lekkerste methodes om te genieten van vlees. In een braadpan kan je ook bakken en braden. Je kan er eigenlijk alles in bakken en koken zoals in een gewone pan. Zorgt wel dat de braadpan die je koopt over een antiaanbaklaag beschikt als je dit wilt doen.

Ga nooit met metalen voorwerpen in de braadpan, om beschadiging van de antiaanbak te voorkomen. Als je deze regel in acht houdt heb je jaren plezier van je braadpan!

Voordelen van een braadpan

✅ Robuust

✅ Deksel sluit goed

✅ Verschillende maten

✅ Braden en sudderen

✅ Perfect voor stoofschotels

✅ Minder vet of olie nodig

✅ Vlees of gevogelte schroeien voor de stoofpot

✅ Voedsel gaart gelijkmatig

✅ Duurzaam

✅ Verkrijgbaar voor alle warmtebronnen

✅ Hoge kwaliteit

Nadelen van een braadpan

Het grootste nadeel van een braadpan is de dure aankoop prijs. Je bent al snel 70 euro kwijt voor een degelijke braadpan. Gelukkig krijg je in de plaats een pan voor het leven.

 

sudderpan kopen

Hoe werkt een braadpan?

Met een braadpan, stoofpan of sudderpan kan je vlees, gevogelte of wild dichtschroeien en daarna stoven. Een degelijke braadpan is meestal gemaakt uit gietijzer dus het voedsel wordt gelijkmatig opgewarmd. Deze pan is eigenlijk onmisbaar voor stoofpotten of gerechten waar de bereiding voor lange tijd op een laag vuurtje suddert. Vandaar ook de naam sudderpan.

De werking van een sudderpan is vergelijkbaar met een slowcooker. Bij die laatst genoemde blijven de temperaturen altijd laag dus je kan het meestal niet dichtschroeien op het begin van de bereiding zoals bij een braadpan wel het geval is.

Een braadpan is wijd en diep zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. De meeste braadpannen zijn gemaakt van gietijzer aangezien dit de warmte gelijkmatig verdeeld. Toch zijn er nog andere materialen zoals emaillen, rijstvrijstaal en aluminium met elk in hun eigen voor en nadelen. Meer info hierover bij de koopgids in het volgende hoofdstuk.

TIP: De braadpannen in onze TOP 10 zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Ze zijn bijna allemaal van gietijzer.

 

Braadpan Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je van plan bent om een nieuwe braadpan aan te schaffen moet je rekening houden met de volgende specificaties. Zo speelt de inhoud maar ook het materiaal een rol bij de juiste keuze van een braadpan.

  • Capaciteit en afmeting
  • Deksel
  • Materiaal
  • Vaatwasserbestendig
  • Gewicht
  • Prijs

Capaciteit en afmeting

Braad pannen komen er in alle vormen en maten. Bij de aankoop van een braadpan kijk je naar de inhoud in liter, de breedte en de hoogte. Zo heb je lage brede braadpannen maar ook hoge braadpannen. Kijk ook goed naar de diameter zodat je weet wat je in huis haalt en op welke koopplaat het past. Gemiddeld heeft een braadpan een inhoud van 4,2 liter maar dit loopt uitéén. Denk er ook aan hoe groter de braadpan hoe hoger de prijs.

Deksel

Alle braadpannen hebben een stevig deksel meestal in gietijzer waaruit de warmte niet kan ontsnappen. Dankzij het stevig deksel kan je er makkelijk stoofpotten in maken.

Materiaal

  • Gietijzeren braadpannen zorgen voor een optimale warmteverdeling. Bijna alle braadpannen die we bespreken zijn van gietijzer. Als je het best van het best wilt kies je een gietijzeren braadpan!
  • Roestvrijstalen braadpannen zijn duurzaam en kan je meestal in de vaatwasser proper maken.
  • Aluminium braadpannen zijn lichter maar kan je meestal niet in de vaatwasser schoon maken.
  • Emaille braadpannen zijn sterk en makkelijk af te wassen ze gaan jaren mee. Deze stoofpannen kosten veel duurder als gewone gietijzeren braadpannen.

Antiaanbaklaag

Soms hebben braadpannen een antiaanbaklaag maar dit is niet altijd het geval aangezien je het voedsel traag kookt in een sudderpan!

 

beste stoofpan

Vaatwasser

Kijk ook goed of de braadpan geschikt is voor de vaatwasser niet elke braadpan is hier geschikt voor. Aluminium braadpannen zijn meestal niet geschikt voor de vaatwasser.

Gewicht

Een braadpan weegt zwaarder als een gewone kookpot omdat het materiaal dikker en sterker is. Meestal weegt een braadpan rond de 5 kilo. Grote braadpannen kunnen al snel 7 kg wegen dus houdt hier rekening mee.

Prijs

Voor een degelijke braadpan betaal je al gauw rond de 70 euro. Goedkopere modellen die wij bespreken vind je vanaf 45 euro. Ga hier niet onder anders krijg je een braadpan van slechte kwaliteit. Duurdere braadpannen kosten al gauw 200 euro en meer.

TIP: De meeste braadpannen zijn gemaakt van gietijzer. Omdat een braadpan een stoofpan moet het de warmte gelijkmatig verdelen om aanbranden te voorkomen. Sommige gietijzeren braadpannen zijn afgewerkt met een emaillen laag. Dankzij deze laag wordt afwassen nog makkelijker.

Meest gestelde vragen over Braadpannen [FAQ]

Neen! In Nederland is een braadpan een stoofpan of sudderpan. In België noemen ze een koekenpan een braadpan dus vandaar de verwarring.

Een braadpan wordt meestal gebruikt voor stoofpotten. Omdat de meeste braadpannen van gietijzer zijn wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Ideaal dus voor lange tijd op een laag vuurtje te sudderen.

Een degelijke braadpan kost al snel 70 euro. Voor goedkopere modellen betaal je rond de 45 euro. Duurdere braadpannen hebben meestal een emaillen laag waardoor de prijs al gauw rond de 200 euro kost.

Aangezien de meeste braadpannen van gietijzer zijn kan je ze gebruiken op alle warmtebronnen dus elektrische, inductie maar ook gas en soms kan je ze ook in de oven gebruiken als ovenschaal.

Le Creuset en BK Bourgogne is gekend voor zijn hoogwaardige gietijzeren braadpannen. Daarmee maakt het Le Creuset de beste keuze als jij een degelijke braadpan zoekt.