Skip to main content

Barbecue Test 2024

 

De beste barbecue vind je hier

 

Beste bbq

Hieronder kun je al direct de beste barbecues voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.

 

De beste Barbecues voor ieders budget

 

bbq kopen

Outdoorchef P 420

High End

 

beste bbq

Cobb Pro Barbecue

Mid Range

 

beste elektrische bbq

Tristar BQ-2884

Budget

 

 

barbecue vergelijken

Meestal is de keuze aan barbecues zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor barbecues

✅ Betrouwbare partners

De beste BBQ vind je hier

Het is lekker warm in de zomer buiten en je hebt ineens zin om al je vrienden uit te nodigen om ja u raadt het al, van een lekkere barbecue te genieten. Spareribs, Chipolata, Kipbrochette en frisse salades met een lekkere sausjes en een ijskoud blond biertje. Men begint al watertanden te krijgen door er gewoon aan te denken want dat is waar BBQ voor staat! Samen met zen allen gezellig bijpraten en genieten van mooi weer, lekker eten en een fris drankje.  Als jij ook zin hebt in een heerlijk gegrild stuk vlees bij de eerste lente zon. Zoek dan niet meer verder! Op deze pagina vind je alles over BBQ. Wat een barbecue is, hoe het werkt en een volledige koopgids met alle aankoop criteria waar jij rekening mee moeten houden vooraleer je over gaat tot een aankoop.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten barbecue. Een Houtskoolbarbecue, Een Gasbarbcue en een Elektrische Barbecue, deze hebben allemaal hun eigen voor en nadelen, op deze pagina lees je hier alles over zodat jij de barbecue kiest die het best bij je past.

Je bent eindelijk klaar om overgaan tot de aankoop van een BBQ maar je weet niet welk model… Je verdrinkt in de honderden barbecues die op het internet te koop staan. Geen nood! Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan en zijn aan de slag gegaan met alle data. Honderden gebruikersbeoordelingen hebben we onder de loep genomen en vanuit daar zijn we tot een conclusie gekomen om voor jou de beste barbecues aan te kunnen bevelen. Op deze pagina vind je een volledige TOP 10 met de beste BBQ van het moment. Met deze modellen kun je sowieso niet mis slaan!

De high end barbecues kosten veel duurder dan de goedkopere modellen en zijn een goede investering voor langere termijn. Deze barbecue zijn van de beste materialen gemaakt en zijn ook beter bestemt tegen hoge temperaturen. Ons advies? Als het kan koop dan een duurder high end barbecue.
Deze modellen zijn een combinatie van prijs en kwaliteit. Je hebt een mooi model in huis met een degelijke kwaliteit. De mid range modellen zijn het meest populair voor kleinere gezinnen omdat ze meestal kleiner van formaat zijn.
De budget barbecues zijn gemaakt voor sporadisch gebruik. De kwaliteit ligt een pak onder de duurdere modellen het is soms lastig zoeken naar een degelijke budget BBQ! In onze top 10 hebben we de meest populaire budget barbecues uitgelicht die toch een goede beoordeling hebben. Ons advies is natuurlijk om te kiezen voor een duurder model.

TOP 10 Barbecues [Meest populair]

Model Review
1 Cobb Pro Barbecue Cobb Pro Barbecue

96.33%

“Erg praktisch dat je hem gewoon op tafel te zetten; wordt niet warm aan de buitenkant.”

ReviewPrijs
2 Outdoorchef Chelsea 480 C Outdoorchef Chelsea 480 C

93.5%

“Fijn formaat, temperatuur is goed te regelen en ook op indirecte hitte bbq’en werkt goed.”

ReviewPrijs
3 Patton Kamado Grill Houtskoolbarbecue Patton Kamado Grill

92.5%

“Zeer mooi degelijk afgewerkte kamado voor een goede prijs!”

ReviewPrijs
4 NomadiQ BBQ draagbare gas barbecue NomadiQ BBQ draagbare gas barbecue

94.17%

“Erg makkelijk in gebruik en inderdaad erg makkelijk om mee te nemen”

ReviewPrijs
5 Outdoorchef P 420 Outdoorchef P 420

94.33%

“Makkelijk in elkaar te zetten, goede hoogte en is super snel warm!”

ReviewPrijs
6 LotusGrill Classic Tafelbarbecue LotusGrill Classic Tafelbarbecue

93.83%

“Super handige BBQ, mooi design en fijn dat de buitenkant koud blijft!”

ReviewPrijs
7 Deuba Tafelbarbecue grill inox Deuba Tafelbarbecue grill inox

91.5%

“Deze inox barbecue is simpel in gebruik, niet te groot en niet te klein.”

ReviewPrijs
8 Garden Grill Kogelgrill Garden Grill Kogelgrill

86.17%

“Deze BBQ is makkelijk in elkaar te zetten en het heeft een goede maat voor je balkon.”

ReviewPrijs
9 EezyLife Kogelbarbecue Tafelbarbecue EezyLife Kogelbarbecue Tafelbarbecue

91.83%

“Deze bbq ziet er ook mooi uit en staat stevig op de drie poten. En dat voor een voordelig prijs!”

ReviewPrijs
10 Tristar BQ-2884 Tristar BQ-2884

90.5%

“Deze compacte barbecue doet het prima en ook handig mee te nemen op vakantie.”

ReviewPrijs

 

Wat is een barbecue?

 

Waarom een barbecue kopen?

Als jij een aangename ervaring met vrienden wilt op een heerlijke zonnige dag kan dit als een argument worden aangehaald om over te gaan tot een barbecue kopen. Of hou jij misschien van grillen en roosteren? Heerlijke spareribs lekker gegrild met koud bier of een frisse cola. Het zijn allemaal argumenten waarom je een BBQ in huis moet halen.

Wij vinden de smaak van gegrild vlees op de barbecue gewoon overtreft dan op alle andere vormen van koken. Heerlijke spareribs, krokant van buiten en zacht vanbinnen, zo zacht te het vlees van het botje valt. Met heerlijke kruiden en een marinade is één van de dingen des leven die je gewoonweg niet over mag slaan! Doe deze overheerlijke authentieke manier van koken samen met vrienden en goed weer en je weet dat het een moment is die lang in je geheugen zal door blijven bestaan. Die unieke ervaring is waarom het allemaal draait bij BBQ. Als jij nog niet in het bezit bent van een barbecue dan ben je hier op de juiste plaats terechtgekomen! Heerlijkgrillen is de website over alles wat met grillen te maken heeft.

Op deze pagina vind je de beste modellen zodat jij kan genieten van een overheerlijke barbecue! Buiten het product suggesties zal je nog vele andere tips vinden over barbecue op deze website.

De voordelen van een barbecue:

✅ Heerlijke gegrild vlees
✅ Het vlees kan gerookt worden met een houtskool barbecue
✅ Lekker krokant vlees vanbuiten maar zacht vanbinnen
✅ Een unieke ervaring om te genieten met vrienden
✅ Verschillende soorten barbecues
✅ Voor ieders budget

Patton Kamado Grill
NomadiQ BBQ draagbare gas barbecue
LotusGrill Classic Tafelbarbecue

 

Barbecue kopen

Hoe werkt een barbecue?

Een barbecue ook wel BBQ genoemd is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door te grillen ook wel roosteren genoemd.

Het voedsel ligt meestal boven de warmtebron op een rooster en wordt zo door de vlammen of temperatuur gegrild zonder vetten toe te voegen maar meestal voorzien van kruiden en marinade. Barbecueën is meestal een sociaal gebeuren met veel mensen. Vaak worden gasten uitgenodigd in de tuin op een zonnige dag meestal in de avond. De combinatie van buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen een barbecue in huis hebben om te genieten met vrienden net op die dagen het wordt als een aangename bezigheid ervaren. Zoals je boven al had vernomen zijn er verschillende soorten barbecue allemaal met hun eigen voor en nadelen. Op deze pagina gaan we elke soort barbecue uitgebreid bespreken zodat jij zeker de soort kiest die het best bij je past.

De meeste bekende is een houtskoolbarbecue. Om deze te laten branden worden er aanmaakblokjes gebruikt. De Houtskoolbarbecue is binnen het half uur klaar voor gebruik. Het vlees ligt boven de vlammen op een rooster te grillen en dit is in onze ogen de lekkerste manier om te barbecueën, misschien wel de ongezondste maar de authentieke smaak van houtskoolbarbecue is nu eenmaal de beste.

De Gasbarbecue is sneller en gezonder als een houtskoolbarbecue. Deze soort BBQ is eenvoudig in gebruik. De branders onderin zorgen voor warmte. Het vet wordt via gleuven in de grillplaten weggeleid naar een opvangreservoir. De typische rooksmaak van een houtskoolbarbecue ontbreekt hier wel bij dus meestal wordt dit in combinatie met een rookbox gedaan zodat het vlees toch nog die authentieke rooksmook heeft van een houtskoolbarbecue. Deze manier van

BBQ is ook gezonder als een houtskoolBBQ.

Een elektrische barbecue is de snelste en meest gezonde manier om voedsel te roosteren. Meestal met een vermogen van 2000 Watt en brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Extra veilig is dat deze barbecue snel afkoelt na gebruik. Deze manier van BBQ is ook binnen te gebruiken omdat er vergeleken met een houtskoolbarbecue en een gasbarbecue bijna geen rook vrij komt. Deze manier van BBQ is één van de meest populaire voor mensen die in een appartement wonen met een klein terras. De buren zullen bijna geen last hebben aangezien er weinig rook geproduceerd wordt.

Tot slot zijn er nog sub soorten die een variatie zijn van bovengenoemde manier om te barbecueën. Denk hierbij aan Kamadobarbecues en een Smokerbarbecues deze zijn soort houtskoolbarbeue maar met hun eigen unieke eigenschappen. Dan heb je nog rookovens, kogelbarbecues en stenen barbecues. Deze unieke manier voor barbecues hebben allen hun eigen voor en nadeel, het komt allemaal neer op eigen smaak. De keuze is volledig aan jou.

TIP: Als jij op een appartement woont met een terras is het aanbevolen om een elektrische barbecue te kiezen aangezien je de buren liever niet wilt vergassen met rook die vrij komt.

 

Barbecue Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Als je van plan bent om een barbecue in huis te halen is het van belang de rekening te houden met verschillende aankoopcriteria. Hieronder de belangrijkste aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden.

 • Gas of houtskolen
 • Grootte / branders
 • Duurzaamheid / Materiaal
 • Temperatuur controle
 • Roken
 • Schoonmaken
 • Met of zonder Wielen
 • Formaat grillplaat 
 • Accessoires
 • Extra soorten barbecues

Gas of houtskolen?

Als jij de unieke BBQ smaak wilt hebben en ook in één keer de goedkopere manier dan is je eerste keuze om te gaan voor een houtskool barbecue. Het vuurtje zorgt voor een extra gezellig sfeer. Kleine nadeel is dat het ook de ongezondste manier van BBQ is.

Gelukkig bestaan er nog alternatieven zoals een Gas barbecue. Deze zijn dan weer gezonder en sneller, maar dan ook weer een pak duurder. Gas barbecues komen aardig in de boort van houtskoolbarbecues als het gaat om resultaten. Gas BBQ zijn duur in gebruik omdat je ook de gasflessen moet bijhalen. Houtskolen daarentegen zijn veel goedkoper.

De elektrische barbecues zijn dan weer het gezondst, snelst en kunnen ook binnenhuis gebruikt worden. Hier ontbreekt de echte grill smaak dan wel weer bij die je kent van houtskoolbarbecues.

Grootte / burners

Ben je van plan om met 2 te BBC’s of met meer? Aangezien BBQ meestal gaat over gezelligheid met vrienden raden we een groter model aan. Zodat je veel stukken vlees tegelijk kan roosteren. Als je een gas-BBQ neemt moet je kijken naar het aantal burners. 2 is meestal het standaard maar hoe groter de grill oppervlakte hoe meer burners je nodig hebt, denk hierbij aan 2 – 4 – 6 burners (branders)

Duurzaamheid / Materiaal

We raden een duurder model aan die jaren mee gaat als je van plan bent om een BBQ aan te schaffen! Onze top 10 hierboven is gemaakt van de meest populaire modellen. Maar de goedkopere modellen zijn meestal ook goedkoop in kwaliteit. Een BBQ wordt blootgesteld aan hoge temperaturen dus je wilt zeker zijn dat je BBQ gemaakt is van goed materiaal. De prijzen van een degelijke BBQ lopen dus al snel op tot 300 euro. Denk er ook aan om je BBQ niet te laten staan buiten in de regen. Zet het binnen in je tuinhuis als het afgekoeld is zodat deze vele jaren mee gaat en niet kan roesten.

Temperatuur controle

Sommige BBC’s voornamelijk met gas hebben een temperatuur controle meter. Dit is handig als je het vlees op een specifieke temperatuur wilt grillen. Ook bij voorverwarming kan dit handig zijn aangezien je zo de temperatuur eenvoudig aan kunt passen.

Roken

Als je gaat barbecueën ben je vooral op zoek naar die echte rooksmaak. Deze zeer gewilde smaak komt van de rook die ontstaat als sappen op je houtskolen of favoriseer bars vallen. Als je de meest authentieke manier van BBQ wilt raden we je een echte Smoker box aan, deze zijn wel veel duurder als de gewone BBQ maar geven je het beste van het beste.

TIP: Koop een duurder model zodat je zeker jaren plezier gaat hebben van je barbecue.

 

Beste bbq

Schoonmaken

Een houtskool barbecue is het lastigste om schoon te maken, aangezien het dikke dampen produceert en de vlammen groter zijn als bij een gas BBQ. Een elektrische BBQ is het makkelijkst om schoon te maken. Hou hier rekening mee met je keuze.

Met of zonder Wielen

Hou je niet van sleuren en in elkaar steken? Dan moet je kiezen voor een BBQ op wielen die je makkelijk kunt verplaatsen, extra handig als het gaat regenen.

Formaat grillplaat 

De oppervlakte om je voedsel te roosteren is de meest belangrijke factor buiten het type BBQ. Als je enkel en alleen voor jezelf en je partner van plan bent om te roosten volstaan een kleiner model.

Accessoires

 • Barbecue thermometers: Om je vlees perfect te roosteren, krokant van buiten zacht van binnen kan het verstandig zijn om een BBQ thermometer aan te schaffen.
 • Extra grillplaten/ roosters: Als je extra reserveonderdelen wilt, is een grillplaat het eerste waaraan je denk.
 • Barbecue tangen: Voor makkelijk je vlees om te draaien.
 • Barbecue reiniging: Er bestaan verschillende producten om het schoonmaken te vergemakkelijken.
 • Afdekhoes: Bescherm je BBQ tegen stof en vocht.
 • Verlichting: Als je van plan bent in de avond of nacht te barbecueën, vergeet dan de extra verlichting niet.
 • Spiezen: Om je worsten makkelijk te verplaatsen.
 • Brikettenstarters: Deze blokjes zorgen ervoor dat je met slechts 1 lucifer je houtskolen kunt aansteken.
 • BBQ zijtafel: Veel smokers hebben de optie om extra zijtafels bij te zetten zodat je voor nog meer mensen tegelijk kan smoken en roosteren.

Extra soorten barbecues

Een buitenkeuken: Als je een grote tuin hebt en je houdt ervan om veel buiten te koken dan moet je zeker een buitenkeuken overwegen… Deze zijn wel veel duurder in prijs meer meestal compleet. Dankzij de veelvuldigheid kan je alles koken wat je maar wilt in de buitenlucht. Denk hierbij aan pizza, een kippetje. Nadelen zijn dan weer dat ze veel ruimte in nemen en ook lastig om te verplaatsten.

Een Keramische barbecue: ook wel een kamado genoemd is heet, de keramiek houd de warmte optimaal vast. Met houtskool en extra accessoires zijn ze één van de beste manieren om te barbecueën denk aan de populaire Green Egg. Voordelen zijn het lage houtskoolverbruik en de temperatuur regeling. Gemaakt door liefhebbers voor liefhebbers. Nadeel is de hoge prijs het gewicht en de langzame afkoeling.

 

Houtskool, gas of elektriciteit?

 

Waarom een houtskool barbecue?

Als jij de meest authentieke manier van barbecue wilt ervaren zweren we bij houtskoolbarbecues. De lekkere geroosterde en gerookte smaak is gewoon de beste van alle soorten BBQ. Als je van plan bent buiten te barbecueën en je zoekt een goedkope methode dan moet je zeker een houtskool barbecue een kans geven, houtskool is goedkopere dan gas maar duurder als elektriciteit. De nadelen zijn dan weer dat houtskool het lastigste is om schoon te maken omdat de naam het zelf zegt ‘houtskolen’.

Voordelen houtskoolbarbecue:

✅ Prijs

✅ Geschikt voor tuin en camping

✅ Hoogste temperaturen

✅ Authentieke barbecue gevoel

✅ Mobiliteit

✅ Lekkere rook smaak

 • Het opwarmen duurt veel langer
 • Constante temperatuur
 • Lastig Schoonmaken
 • Duurt langer
 • Niet geschikt voor terras / balkon
 • Ongezonder als gas en elektrische BBQ

 

Houtskoolbarbecue
TIP: Voor het meest authentieke barbecue gevoel kies je voor een houtskoolbarbecue.

 

Gasbarbecue

 

Waarom een Gasbarbecue?

Een gasbarbecue is sneller en gemakkelijk in gebruik en schoonmaken dan een houtskoolbarbecue. Eén draai en de knop en je kan binnen 15 minuten aan de slag. Ideaal om snel door de week te genieten van een bbq. De prijs is het grootste nadeel aan een gasbarbecue… Deze lopen al snel op tot een paar honderd euro en ook de gasflessen kosten geld. Verder is de smaak niet zo uniek als bij houtskoolbarbecue. Gas barbecue is wel een pak gezonder dan een houtskoolbarbecue.

Voordelen Gasbarbecue:

✅ Snel opgewarmd

✅ Instelbare temperatuur

✅ Geschikt voor terras appartement

✅ Makkelijk schoon te maken

✅ Gezonder als houtskool

 

Bbq kopen

 • Duurder / Prijs
 • Gasflessen
 • Minder oppervlakte
 • Geen rook smaak zoals met houtskool

 

Elektrische barbecue

 

Waarom een Elektrische Barbecue?

Elektrische barbecues zijn tegenwoordig razen populair. Ze zijn ideaal voor kleine gezinnen en meestal goedkoper als houtskool en gas barbecues. Ze zijn ook in één keer de gezondste manier om te barbecueën omdat er zo goed als geen rook vrijkomt op deze manier, daardoor zijn ze ook geschikt om binnenhuis te gebruiken, ideaal als je op het terras van je appartement wilt barbecueën zonder je buren te vergassen. Deze manier van BBQ is de snelste binnen de 2 minuten kan je al het vlees op de grillplaat leggen dus als je snel tussendoor wilt genieten van BBQ is een elektrische barbecue de beste keuze.

Verder zijn ze het makkelijkst om schoon te maken dus dit is voor de meeste mensen ook een doorslaggevende factor.

Voordelen elektrische barbecue:

✅ Goedkoopste

✅ Geen rook

✅ Eenvoudig schoon te maken

✅ Snelste opgewarmd

✅ Over te gebruiken

 

Elektrische barbecue

 • Beperkt in bereik (stroomkabel)
 • Kleiner in formaat
 • Geen authentieke barbecue smaak

 

Het schoonmaken van een houtskoolbarbecue

 

Hoe reinig je een barbecue

Het schoonmaken van een houtskool barbecue is meestal een lastige klus en net daarom dit schoonmaak stappenplan zodat je altijd een proper barbecue tot je beschikking hebt.

 1. Stook de barbecue na het eten heet, zodat de overgebleven etensresten verkolen. Je kan ze nadien makkelijk afvegen met een ijzeren borstel.
 2. Neem een citroen snij deze in 2 en smeer het nog warm barbecue rooster hier mee in.
 3. Als het afgekoeld is kan je het rooster makkelijk proper maken met water en afwasmiddel.
 4. Je kan het barbecue-rooster in de nacht op het gras laten liggen. Neem het De volgende dag als het gras weer droog is er weer van af en veeg af met keukenpapier.
 5. Borstel de houtskoolresten na elk gebruik weg, dit voorkomt veel rook en slechte smaken de volgende keer.
TIP: Als je een houtskool barbecue hebt, is het verstandig om een staalborstel in huis te hebben dit zal het proper maken vergemakkelijken. Bekijk de prijs van een staalborstel, klik hier.

 

Schoonmaken barbecue

Meest gestelde vragen over barbecues [FAQ]

Neen nooit, tenzij je een elektrische barbecue hebt deze produceren geen rook.

Je steekt houtskool het best aan met briketten of aanmaakblokjes, eventueel een brikettenstarter.

Bij een elektrische en gas barbecue is het makkelijk je draait get gas dicht of trekt de stekker uit en het stopt onmiddellijk met branden.

Als je een houtskool barbecue hebt en deze beschikt over ventilatie gaten sluit deze dan. Zet indien mogelijk het deksel op de BBQ en er zal geen zuurstof meer zijn en zo zal je barbecue uitdoven. Denk eraan dat alles tijd nodig heeft om volledig af te koelen.

Dit wordt veroorzaakt door vet dat in contact komt met de brandende kolen. Dit kan steekvlammen veroorzaken. Dit komt het vaakst voor bij speklapjes dus opgelet hiermee.