Skip to main content

Grillplaat Test 2024

 

De beste grillplaat vind je hier

Hieronder kun je al direct de beste grillplaten voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kan je al zeker niet misslaan.

Beste grillplaat

 

De beste grillplaat voor ieders Budget

 

Wartmann WM-2208 CG

Wartmann WM-2208 CG

High End

contactgrill

Tefal Smokeless Grill TG9008

Mid Range

beste grillplaat kopen

Tristar BP-2965

Budget

 

Meestal is de keuze aan grillplaten zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor grillplaten

✅ Betrouwbare partners

De beste grillplaat vind je hier

Wil jij graag lekkere steak maken voor je vrienden die op bezoek komen? Of heb je binnenkort een feestje en verwacht je veel gasten? Een grillplaat kan ideaal zijn voor deze momenten. Het grote voordeel aan een grillplaat is dat je heel eenvoudig veel stukken vlees tegelijk kan grillen binnenhuis.

Vroeger moest je een barbecue gereed maken en dit was niet echt ideaal bijvoorbeeld in de winter, als het regent en sneeuwt buiten. Een grillplaat lost dit allemaal op! Vanaf nu kan je makkelijk binnenhuis alle soorten vlees bakken. Wij bespreken op deze pagina letterlijk alles over grillplaten. Wat een grillplaat is, waarvoor je het kunt gebruiken en hoe het werkt. Wij bespreken de beste grillplaten en hebben een gedetailleerde TOP 10 samengesteld zodat jij de beste grillplaat vindt die bij je past. Onze reviews zijn voorafgegaan aan een grootschalig consumentenonderzoek en volledig onafhankelijk.

De grillplaten met het high end label zijn veel duurder als de meest populaire grillplaten voor thuisgebruik. Hiervoor krijg je meestal een robuuster design en duurzaamheid voor in de plaats. Je kan bijna zeggen dat deze grillplaten niet echt meer geschikt zijn voor thuisgebruik. De meeste modellen die we bespreken behoren tot de andere prijsklasse maar toch mogen we de high end grillplaten niet vergeten op deze pagina.
De Mid Range grillplaten zijn voor de mensen die duurzaam thuis willen grillen tegen een eerlijke prijs. Deze modellen kosten meestal het dubbel zoveel als de budget grillplaten, maar je kan zeker zijn dat je met de Mid Range grillplaten een degelijk product in huis haalt.
De Budget grillplaten zijn voor sporadisch gebruik dus ideaal om af en toe heerlijk vlees te bakken bij je thuis, bijvoorbeeld bij gelegenheden en feestjes. In onze TOP 10 grillplaten kan je de beste budget grillplaten terugvinden die er momenteel op de markt beschikbaar zijn.

Grillplaat TOP 10

Model Review
1 Wartmann WM-2208 CG NIEUW Wartmann WM-2208 CG

94.5%

“Fijne contactgrill waar je alles mee kan doen. Ziet er mooi, strak en professioneel uit.”

ReviewPrijs
2 Espressions EP8700 Onze keuze Espressions EP8700

93.33%

“Zeer goede bak en grill resultaten. Zowel tafel, grill als paninimaker. De EP8700 is één van de beste HIGH END tafelgrill die er is. Hier betaal je uiteraard wel een prijs voor. Het apparaat is robuust en van zeer hoge kwaliteit”

ReviewPrijs
3 WMF Lono gourmet grill WMF Lono grillplaat

97.67%

“Duurzame robuuste stevige grillplaat doet wat het moet namelijk grillen!”

ReviewPrijs
4 Nedis Teppanyak test Griddle Teppanyaki

95.67%

“De grootste grill plaat tot nu toe, met 125 cm bak je voor heel de straat vleesjes! En dan ook nog tegen deze spotprijs!”

ReviewPrijs
5 Princess 103080 test Princess 103080

90.5%

“Super innovatief maar maakt alles veel drukker op de tafel door de kabels. Ons advies: Koop een echte gourmet of grillplaat.”

ReviewPrijs
6 Tefal Plancha CB5005 review test Tefal Plancha CB5005

90.83%

“Uitstekende budget grillplaat die je na gebruik in zijn geheel in de vaatwasmachine mag steken (op de thermostaat na). 5 warmtestanden en extra handig is het opvangbakje voor vetten.”

ReviewPrijs
7 Princess Table Chef 102209 review test Princess Table Chef 102209

89.5%

“In no time vlees gebakken voor 2 personen, als je klaar bent gewoon met een keukenrol afvegen en je bent klaar.”

ReviewPrijs
8 Tristar BP-2965 bakplaat Tristar BP-2965

93.33%

“Sterke grillplaat met de juiste kwaliteitsverhouding en onklopbare spotprijs!”

ReviewPrijs
9 Tristar BP-2834 review test Tristar BP-2834

92.83%

“Iedereen kan lekker blijven zitten op zijn eigen plek dankzij het super grote formaat, perfect voor de feestdagen en andere gelegenheden.”

ReviewPrijs
10 Bestron ABP604 XXL review test Bestron ABP604 XXL

92.83%

“Extra lange bakplaat voor veel mogelijkheden! Onmisbaar voor grote gezinnen of vrienden.”

ReviewPrijs

Voor meer grillplaten check ons overzicht: Klik hier.

 

Wat is een grillplaat?

 

Waarom een grillplaat kopen?

Een grillplaat is de ideale oplossing om vlees te bereiden zoals, worsten, hamburgers, gevogelte en vis. Het voordeel aan grillpannen is dat deze zeer snel opgewarmd zijn en je vlees in no time gebakken is. Verder beschikken de meeste elektrische grillplaten over een groot oppervlakte zodat je veel stukken vlees tegelijk keer kan bakken. Het voordeel van een grillplaat is dat deze veel gezonder zijn als bijvoorbeeld een grillplaat op gas en barbecues.

Die laatst genoemde zijn wel beter van smaak, maar bevatten meestal kankerverwekkende stoffen. Een grillplaat kan ook de ideale rookvrije oplossing zijn als je in een appartement woont met terras, maar waar de algemene regel is dat je niet mag barbecueën.

Wat direct opvalt als je vlees bakt met een grillplaat is dat deze veel minder vetten nodig hebben vergeleken met in een braadpan. Dit komt omdat de warmte gelijkmatig verdeeld is en door de hoogwaardige antiaanbaklaag.

De meeste grillplaten zijn vlak van oppervlakte, terwijl het oorspronkelijk idee van een grill plaat altijd bestond uit een geribbeld oppervlakte. Tegenwoordig zijn de grillplaten zo geëvolueerd dat een vlak oppervlakte ook goede resultaten kan leveren. Als je graag met een geribbeld oppervlakte wilt bakken zorg dan dat je grillplaat over deze functie beschikt of een extra plaat als accessoire heeft.

Tristar BP-2965
Onze keuze Espressions EP8700
Princess 103080

 

Thuis grillplaat

Hoe werkt een grillplaat?

Een grillplaat bestaat uit 2 onderdelen, een vlak of geribbeld oppervlakte om je vlees in te bakken, en een Thermostaat die de bakplaat snel op temperatuur brengt. De meeste grillplaten die we bespreken hebben een snoer met thermostaat. Deze regelt de temperatuur en beschikt bijna altijd over een draaiknop waar jij de gewenste temperatuur kunt regelen.

Bijna alle grillplaten beschikken over een antiaanbaklaag zodat het vlees zeker niet aanbakt en jij de bakplaat makkelijk proper kan maken na gebruik.

Om alles nog makkelijker te maken zijn de meeste grillplaten ook uitgerust met een vetafvoer, zodat je makkelijk je vet kan weggieten na gebruik, en daarna de grillplaat eenvoudig kan reinigen. De elektrische grillplaten die we hier bespreken zijn eigenlijk een evolutie van de traditionele grillplaten.

Deze ken je van hun geribbeld oppervlakte en zijn meestal zwaar van gewicht en volledig in gietijzer.

Het nut van een traditionele grillplaat is dat deze bijna geen vet nodig hebben om het vlees te bakken. We bespreken deze traditionele grillplaten onderaan op deze pagina. Tegenwoordig gaat iedereen voor een elektrische grillplaat, aangezien deze meestal goedkoop, snel en compact zijn.

 

Gebruik nooit grote hoeveelheden olie op je grillplaat

Voordelen van een grillplaat

✅ Veiliger als een grillplaat op gas

✅ Je kan het hele jaar de grillplaat gebruiken

✅ Netheid, Makkelijk afwasbaar

✅ Heel eenvoudig vlees bakken

✅ Warmt heel snel op

✅ Smaakt beter als in een pan

✅ Veel vlees tegelijk grillen

✅ Redelijke prijzen

❌ Sommige modellen zijn duur

❌ Als de stroom uitvalt kan je de grill plaat niet gebruiken

❌ Opgepast voor verbranden Hoog vermogen

 

Grillplaat Koopgids

 

 

Top 10 grillplaat

Makkelijk schoon te maken

Bijna alle grillplaten beschikken tegenwoordig over een antiaanbaklaag zodat je vlees niet aanbakt op de grillplaat, en ook zodat je na het bakken de oppervlakte van je grillplat makkelijk proper kunt vegen, gebruik nooit scherpe voorwerpen op het bakoppervlakte, deze kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. In sommige gevallen is het ook mogelijk de grillplaat los te maken zodat je deze makkelijk in de vaatwasser kunt wassen.

Buitenshuis

Sommige grillplaten zijn gemaakt om buitenhuis te nemen deze zijn meestal groter en steviger van formaat, ideaal om outdoor te gebruiken voor bij de barbecue.

Snoerlengte

Zorgt ook dat de snoerlengte van je grillplaat lang genoeg is zodat je het overal kan zetten op je aanrecht.

Hou rekening met de volgende factoren

Vooraleer je over gaat tot een aankoop is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een grillplaat komt er in alle maten en vormen en meestal ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden.

 • Capaciteit en Vorm
 • Vetafvoer in de grillplaat
 • Ribbels aan oppervlakte
 • Instelbare temperatuur
 • Makkelijk schoon te maken
 • Buitenshuis
 • Snoerlengte
 • Prijs

Capaciteit en Vorm

Grillplaten zijn er in alle vormen en maten. De meest voornamelijk factor waar je op moet letten is de grote van je grillplaat. Het idee van een grillplaat is dat je voldoende vlees tegelijk kan grillen, en de meeste grillplaten beginnen bij een breedte van 30cm. Afhankelijk van je keuze zijn er ook grillplaten met een breedte van 100cm. Dit kan ideaal zijn om 20 stukken vlees tegelijk te bakken.

Het volgende wat je in je achterhoofd moet houden is de vorm van de grillplaat. In de meeste gevallen is een grillplaat rechthoekig.

Toch zijn er soms ook ronde grillplaten, dit kan ideaal zijn als je de grillplaat in het midden van de tafel wilt zetten voor bijvoorbeeld een gelegenheid, het heeft veel weg van een gourmet op deze manier. Dan heb je ook nog vierkantige grillplaten. Deze zijn meestal beperkt in grootte, Ideaal voor op het aanrecht.

Vetafvoer in de grillplaat

De meeste elektrische grillplaten beschikken over een vetafvoer waarvan de opening in een container of bakje wordt gevangen onder de grillplaat. Op deze manier is het heel eenvoudig je grillplaat proper te maken na gebruik. Soms kan het ook zijn dat de grillplaat enkel Een vetafvoer heeft naar de buitenkant zoals een maatbeker, de bedoeling is dat je na het grillen het vet weggooit in een ander vat of afvoer.

Ribbels aan oppervlakte

Een echte grillplaat heeft een geribbeld oppervlakte, de gerechten kunnen in korte tijd op hoge temperatuur gebakken worden zonder olie of boter. Een elektrische grillplaat is eigenlijk een evolutie van een geribbelde grillpan. Als je graag traditioneel wilt grillen koop je best een grillplaat met ribbels.

Instelbare temperatuur

De meeste Elektrische grillplaten hebben verschillende temperatuur instellingen. Meestal werken ze met een draaiknop die aan de thermostaat zit bevestigd. Deze bevat meestal ook kleuren zoals blauw, rood enz. Blauw is zachter van temperatuur ideaal voor delicate gerechten te bakken zoals vis, als je de draaiknop naar de rode stand draait bereikt Wordt de bakplaat veel heter. Je kan alle soorten vlees eenvoudig en snel grillen op een grillplaat.

 

Hoe je grillplaat schoonmaken?

 

Stappenplan schoonmaken grillplaat

Volg de volgende stappen om je grillplaat weer makkelijk proper te krijgen:

 1. Zet het apparaat uit en laat afkoelen
 2. Giet het vet weg in de afvoer via de Vetafvoer van de grillplaat
 3. Veeg eerst met een stuk keukenrol de vuile resten weg als er nog aan moesten hangen
 4. Giet een beetje warm water met een scheutje afwasmiddel in de grillpan en laat intrekken.
 5. Gebruik een sponsje van niet-krassend materiaal om de bakplaat schoon te vegen, gebruik nooit metalen voorwerpen of staalwol, aangezien deze de antiaanbaklaag beschadigen.
 6. Veeg daarna met een vochtige doek de bovenkant van je grillplaat af
 7. Spoel na met warm of lauw water en giet je water weg in de afvoer.
 8. Indien er nog hardnekkige etensresten blijven plakken, kan je kokend water met azijn gebruiken, laat daarna 30 min intrekken, en hierna moeten de resten eenvoudig te verwijderen zijn.
 9. Als het echt moet laat je de hele nacht intrekken zodat de meest hardnekkige resten week zijn geworden en je deze daarna kunt afvegen.
 10. Spoel goed na met lauw water.
 11. Droog na met een droogdoek
TIP: Gebruik nooit koud water terwijl de bakoppervlakte nog heet is, deze kan de antiaanbaklaag beschadigen en de pan doen kromtrekken.

 

Grillplaat reinigen

Meest gestelde vragen over grillplaten (FAQ)

 

Ja een elektrische grillplaat is veel gezonder als barbecueën.

Ja dat kan zonder twijfelen! Een grillplaat is speciaal gemaakt om binnenhuis te grillen. Er ontstaat geen gevaarlijke dampen zoals bij bijvoorbeeld barbecue.

De grillplaten die we hier bespreken produceren geen extra rook. Je kan deze grillplaten vergijken met een gewone braadpan, qua dampen en rook.

Het is afgereden metalen voorwerpen te gebruiken om je grillplaat! Deze kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. Gebruik keukengerei van hout, plastic, siliconen of bamboe als je het wilt gebruiken met een grillplaat.

Ja dit is perfect mogelijk! Groentjes, patatten, spek met ei… Alles wat je in een braadpan kunt bakken mag je in de meeste gevallen ook in je grillpan bakken.

Ja, voor de meeste dieren kunnen dit fataal aflopen. Dit komt omdat in de antiaanbaklaag van onder  PTFE of andere benaming Teflon zit. Deze stof geeft bij sterke verhitting dampen af die al in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn. We raden het aan om uw huisdieren op een veiling afstand te houden. Achteraf na het eten, uw ruimte grondig te verluchten. Voor informatie over verluchting, klik hier.