Skip to main content

Gourmetstel Test 2024

 

De beste gourmetstel vind je hier

Hieronder kun je al direct de beste gourmetstellen voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.

Beste gourmetstellen

 

De beste gourmetstel voor ieders Budget

 

 

gourmetstel

Solis 791

 High End

 

 

 

gourmetstellen

Princess 162620

 Mid Range

 

 

gourmet kopen

Princess 162830

 Budget

 

beste gourmetstel

Meestal is de keuze aan gourmetstellen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor gourmetstellen

✅ Betrouwbare partners

De beste gourmet vind je hier

Daar is de tijd van het jaar weer dat we allemaal samen rond de tafel zitten. Vlees, vis, groenten, omeletten, sauzen, brood, en zelfs pannenkoeken kan je terugvinden bij een gourmet. Gourmetten is razend populair en bijna iedereen heeft in onze streken een gourmetstel in huis.

De meeste Nederlanders gourmetten 2 tot 5 keer per jaar. Gourmetten is al geruime tijd een kersttraditie in Nederland en België. Allemaal samen aan tafel met ieder zijn eigen pannetje waar je dan je eigen gerechtje op kookt. Gourmetten komt oorspronkelijk van het Franse gourmandises en betekend:

Exclusieve hapjes of lekkernijen. Je bent hier terechtgekomen omdat je op zoek bent naar een gourmetstel. Tegenwoordig is het een klus om de geschikte gourmet te vinden. Je verdrinkt letterlijk in het aanbod. Op deze pagina bespreken we alles over gourmetten, wat een gourmetstel is, waarvoor je het kan gebruiken en hoe het werkt. Wij bespreken de beste gourmetstellen en hebben een informatieve TOP 10 samengesteld zodat jij de beste gourmet vindt die bij je past. Onze reviews zijn voorafgegaan aan een grootschalig consumentenonderzoek en volledig onafhankelijk.

Als je een gourmet zoek met extra functies en pannetjes dan moet je begrijpen dat je hier meestal een prijs voor betaald. De High end Gourmetstellen zijn duurzame en kwaliteitsvol en laten de andere deelnemers ver achter.
De Mid Range gourmetstellen zijn voor mensen die een combinatie van kwaliteit en budget willen. Je betaaldt meestal het dubbel als de goedkopere modellen maar dan krijg je altijd een beter model in de plaats. Ons advies? Spaar niet uit op een degelijk gourmetstel.
Tegenwoordig heb je ook vele goedkope gourmetstellen, deze zijn van mindere kwaliteit maar toch geschikt voor sporadisch gebruik zoals met de feestdagen. Als je liever niet veel uitgeeft kan je een budget gourmetstel kopen. In onze Top 10 komen enkel de beste modellen aan bod en hier vind je zeker en vast ook een budget gourmetstel terug.

Gourmetstel TOP 10

Model Review
1 Fritel FR 2260 gourmet kopen Fritel FR 2260 Foldable

81.83%

“Zeker een aanrader voor de gourmet & gril enthousiast.”

ReviewPrijs
2 Solis 5 in 1 Table Grill 791 Solis 5 in 1 Table Grill 791

95.67%

“De grill heeft een strak design. Het is te gebruiken door 8 personen. Topkwaliteit gegarandeerd!”

ReviewPrijs
3 Princess 162620 Princess 162620

92.17%

“Heel gezellig voor het gezin. Werkt snel en eenvoudig schoon te maken.”

ReviewPrijs
4 Domo DO9038G Domo DO9038G

92.5%

“Deze gourmetstel werkt perfect en heeft de juiste kwaliteiten.”

ReviewPrijs
5 Tefal RE1820 Store'Inn Tefal RE1820 Store’Inn

89.83%

“Tefal blijft een topmerk, budgetvriendelijk en juiste prijs kwaliteit verhouding.”

ReviewPrijs
6 Princess 162900 test Princess 162900 Raclette Pure 4

90.17%

“Klein, mooi en werkt perfect! Bakplaat wordt overal warm en grilt gelijkmatig.”

ReviewPrijs
7 Princess 162925 beste grill Princess 162925 Raclette Piano Black 8

90.17%

“Geduld is een schone zaak en bij gourmetten gaat het juist om de gezelligheid.”

ReviewPrijs
8 Domo DO9189G Domo DO9189G

88.67%

“Alles gaat goed met de gourmetstel zowel prijs als prestaties. Enig minpunt is de duurzaamheid.”

ReviewPrijs
9 Tefal Inox RE4588 Raclette Tefal Inox RE4588 Raclette

96.83%

“Mooie vorm voor in het midden van tafel, word goed heet, makkelijk schoon te maken in 1 woord fantastisch.”

ReviewPrijs
10 Princess 162840 Princess 162840

90.33%

” Een aanrader voor een gezellig etentje of zomaar tussendoor!”

ReviewPrijs

Voor meer gourmetstellen check ons overzicht: Klik hier.

 

Wat is een gourmetten?

 

Waarom een gourmetstel kopen?

Als je kerstavond viert met familie en vrienden is gourmetten haast ondenkbaar. Bij het eten zit iedereen aan tafel lekker gezellig bij elkaar en dat is de bedoeling van gourmet. Je verhalen delen aan elkaar, lekker praten en je eigen gerechtje bakken. Vroeger moest het eten vooraf gekookt worden voor iedereen en was de gastheer/vrouw heel de avond bezig met het eten ter plekke te bereiden en het eten op te serveren. Een gourmet zorgt er niet alleen voor dat ieder zijn eigen gerechtje kan bakken op de tafel.

Het zorgt er voor dat jij als gastheer/vrouw samen mee kunt genieten aan tafel aangezien iedereen gewoon de ingrediënten pakt op tafel en zelf alles bakt in zijn eigen pannetje. Gedaan met alles vooraf koken je geniet deze keer mee! Dit is eigenlijk de voornaamste reden waarom je een gourmetstel in huis zou halen. Zoals boven aangegeven is Gourmetten niet meer weg te denken in Nederland en België. Ieder jaar halen miljoenen Nederlanders met kerst hun gourmetstel uit de kast. Dit is al tientallen jaren de meest populaire maaltijdbereiding voor op tafel.

Bijna de helft van de mensen die een gourmetstel heeft bakt pannenkoekjes na de gourmet, een ideaal en gezellig dessert.

Solis 5 in 1 Table Grill 791
Tefal Inox RE4588 Raclette
Princess 162840

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan gourmetten zo geeft meer dan de helft van de mensen aan dat de geur in de kleren trekt en ook in de woonkamer waar het gourmetten doorgaat. Zorg altijd dat je voldoende ventileert als je gourmet!

 • Na 2 uur moet je het vlees weggooien, dit komt door de sterk toegenomen bacteriën.
 • Er komt veel fijnstof vrij waardoor na enige tijd je ogen gaan prikken.
 • Oppassen met kinderen de pannetjes kunnen heet worden.
 • Neemt tijd in beslag.
 • Dan is er ook nog het feit dat als je een parkiet of vogel hebt je deze maar gauw op een andere kamer zet, ze kunnen stikken en overlijden door de teflon antiaanbaklaag die oververhit raakt, dit is giftig voor je vogel.

 

gourmetstel top 10

Hoe werkt een Gourmetstel ?

Gourmetten is een bereidingswijze die overgewaaid is vanuit Azië. Het is een activiteit van een groep mensen waarbij iedere persoon zijn eigen gerechtje kookt in zijn eigen kleine pannetje, ook is het mogelijk bovenop de grill of bakplaat vlees, vis en andere ingrediënten te bereiden. Extra handig hierbij is dat als je je klaar bent met eten je direct weet opnieuw iets kan koken.

Het is vergelijkbaar met raclette en steengrillen. De meeste voorkomende ingrediënten die gebakken worden bij gourmetten zijn: vlees, vis en of groente. Wat ook vaak voorkomt, is het bakken van kleine omeletten of pannenkoeken. Het geheeld wordt vaak gegeten met verschillende sauzen en brood. Met gourmet bijna altijd binnen met meerdere personen. Tientallen jaren geleden al gourmetten mensen maar dit gebeurde op vuur met kleine spiritusbranders onder de pannetjes. Tegenwoordig wordt er enkel nog met elektrische gourmetstellen gebakken. Deze bestaan meestal uit 4 tot 8 pannetjes die van onderaf elektrisch worden verwarmd.

Een andere populaire variant is wokparty, gourmetten met wokpannetjes, hierbij worden dan vaak oosterse ingrediënten zoals wok groenten, vis, taugé, enz…  Andere variaties van gourmetstellen zijn Grillplaten en Hot Pot, waarbij ook op tafel met een groep mensen gegeten wordt.

TIP: Knoflooksaus is de populairste saus die gebruikt wordt bij gourmetten, andere kandidaten zijn whisky cocktail en pinda/saté.

Voordelen van een gourmetstel

✅ Gastheer-vrouw moet de tafel niet verlaten

✅ Extra gezellig bij feestdagen

✅ Eenvoudig in gebruik

✅ Geschikt voor meerdere personen

✅ Je kiest zelf je eigen ingrediënten

✅ Je kan opnieuw koken als je gerecht op is

✅ Geen last van ingrediënten in je pan die jij niet lust

 

Gourmetstel Koopgids

 

 

gourmetten bij je thuis

Snoerlengte

In de meeste gevallen maak je gebruik van een extra verlengkabel, maar toch handig om zeker een gourmetstel te kopen met een degelijke snoerlengte. Zodat je zeker geen verlengkabels op de tafel moet gaan leggen.

Materiaal

De meeste gourmetstellen zijn van Tefal gemaakt, dit is makkelijk afwasbaar en ook de kwaliteit van Tefal maakt dat deze Tefal gourmetstellen het meest populair zijn. Verder zijn er ook nog gourmetstellen van rvs en natuursteen. Natuursteen maakt het extra gezellig en geeft een speciale uitstraling.

Hou rekening met de volgende factoren

Vooraleer je een gourmet koopt, is het van belang rekening te houden met de volgende aankoopcriteria. Een gourmetstel komt er in alle vormen en maten en meestal ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste specificaties waarmee je rekening moet houden.

 • Aantal pannetjes
 • Verschillende vormen
 • Extra functies
 • Makkelijk schoon te maken
 • Snoerlengte
 • Materiaal

Aantal pannetjes

De meeste gourmetstellen hebben 4 tot 8 pannetjes, soms zijn er ook nog reserve pannetjes en bakplaten, Bovenaan kan je meestal een grillplaat terugvinden ideaal om extra stukken vlees te bakken. Denk er goed bij na hoeveel bezoek je meestal over de vloer krijgt. Als je met meer dan 10 man samen wilt gourmetten is het van belang een extra groot gourmet aan te schaffen. Ons advies is om een gourmet met minsten 8 pannetjes te nemen, als je dan later toch meer bezoek over de vloer krijgt, moet je niet weeral een gourmet aanschaffen.

Verschillende vormen

Gourmetstellen kunnen verschillende vormen hebben, zo zijn er rechthoekige, vierkantige maar ook ronde gourmetstellen. Als je bijvoorbeeld een ronde tafel hebt, is het verstandig om een rond gourmetstel in huis te nemen. Kijk goed naar jouw situatie en kies de beste vorm die bij je past.

Extra functies

Een regelbare thermostaat om zelf de temperatuur te bepalen, een optie voor fondue en raclette, gladde platen of geribbelde platen dit zijn allemaal extra functies die een gourmet kan hebben. Hoe meer functies hoe duurder de prijs, dus let hier goed op. In de meeste gevallen volstaat een basis gourmet.

Makkelijk schoon te maken

Zorg er altijd voor dat je gourmet een antiaanbaklaag heeft zodat etensresten makkelijk af te wassen zijn, als je een vaatwasmachine hebt, is het makkelijk om een gourmetstel te kiezen die vaatwasmachine bestendig is.

 

Hoe je Gourmetstel schoonmaken?

 

Stappenplan schoonmaken Gourmetstel

 1. Zorgt dat alles is afgekoeld en dat je gourmet niet meer aangesloten is aan het stopcontact.
 2. Ter voorbereiding Veeg je het gourmetstel af met keukenpapier, ook de pannetjes kan je één voor een afvegen hiermee zodat de meeste vetten al verwijderd zijn.  Je kan ook een natte doek of de zachte kant van een schuurspons gebruiken.
 3. Doe de pannetjes in een vaatwasser of spoel ze af met wasmiddel in de wasbak.
 4. Laat je gourmetplaat een paar uur inweken in de wasbak met afwasmiddel, als dit niet genoeg is laat de hele nacht inweken.
 5. Veeg de gourmetframe af met een warm sopje + afwasmiddel, je kan dit best doen met een doek. Als je wilt kan je ook glazen reiniger gebruiken dit helpt ook tegen vetvlekken.
 6. Stel het schoonmaken niet te lang uit, je wilt niet dat alle etensresten gaan aankoeken.
TIP: Gebruik nooit het schuurgedeelte, hiermee beschadig je de antiaanbaklaag van je bakplaat.

 

gourmetten vergelijken

Meest gestelde vragen over gourmetten (FAQ)

Ja, dit komt omdat in de antiaanbaklaag van onder  PTFE of andere benaming Teflon zit. Deze stof geeft bij sterke verhitting dampen af die al in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn. Vogels zijn daar heel gevoelig in en hebben meteen last van hun ademhaling. Dit geldt ook voor gourmetstellen en grillplaten. We raden het aan om uw huisdieren op een veiling afstand te houden. Achteraf na het eten, uw ruimte grondig te verluchten. Voor informatie over verluchting, klik hier.