Rookoven Test 2024
De beste rookoven vind je hier
Hieronder kun je al direct de beste rookovens voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.
De beste rookovens voor ieders budget
Meestal is de keuze aan rookovens zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor rookovens
✅ Betrouwbare partners
De beste rookovens vind je hier
Het roken van vlees, kip of vis heeft niet enkel een gunstig effect op de smaak. Roken is een proces om voedsel te conserveren. Vroeger werd voedsel enkel gerookt om het voedsel langer te bewaren. Op deze pagina bespreken we alles over rookovens. Wat een rookoven is, hoe het werkt en waarom je voedsel eerst moet pekelen voordat je het gaat roken.
Er bestaan 2 verschillende manier om je voedsel te roken, bij warm roken wordt het voedsel op een temperatuur van 50 – 80 °C gerookt. Het vlees zal sneller garen en je krijgt de typische rooksmaak.
Bij koud roken gebruik je rookmot, let er wel op dat koud roken langer duurt maar je krijgt een veel diepere rooksmaak. Op deze pagina vind je de beste rookovens. Wij hebben gekeken naar een groot aantal rookovens, en hebben na onze eigen bevindingen een consumentenonderzoek gedaan om te zien wat de klantenervaring is van de betreffende producten. Met deze informatie hebben we een handige TOP 10 kunnen samenstellen van de meest populaire rookovens. Met deze modellen kan je nu zelf je eigen vlees, kip of vis roken.
Als je zelf een rookoven hebt aangeschaft mag je altijd je eigen review achterlaten bij het betreffende product. Wij gebruiken jouw feedback om een beter inzicht te krijgen welke modellen het beste zijn.
TOP 10 Rookovens
Wat is een rookoven?
Waarom een rookoven kopen?
Als jij de gekende rooksmaak op je vlees, kip of vis wilt hebben moet je altijd eerst je voedsel roken. Gerookt voedsel heeft een unieke uitgesproken heerlijke smaak die je met geen enkele andere kookmethode kan evenaren. Buiten deze heerlijke smaak is het langer bewaren van voedingsmiddelen ook een factor waarom je voedsel zelf wilt roken.
Als je gerookt voedsel in de supermarkt of bij de slager haalt dan weet je dat de prijs verschrikkelijk hoog is. Soms betaal je voor een stukje vers gerookte ham al gauw 50 € bij de slager. Als je zelf je voedsel gaat roken, bespaar je veel geld uit. Dit is ook een doorslaggevende factor voor veel mensen waarom ze zelf hun eigen rookoven kopen.
Voordelen van een rookoven
✅ Je spaart veel geld uit
✅ Verbeterde geur en uiterlijk
✅ Het is leuk
✅ Veelzijdigheid
✅ Het is goed voor je gezondheid
✅ Minder vetten
✅ Essentiële voedingsstoffen blijven behouden
✅ Overheerlijke rooksmaak
✅ Je voedsel blijft veel langer houdbaar
✅ Gerookt voedsel is een delicatesse
Hoe werkt een rookoven?
Een rookoven of smoker is een oven die gebruikt wordt voor het roken van voedingsmiddelen. Roken is het proces van het op smaak brengen, bruinen, koken of conserveren van voedsel door het bloot te stellen aan rook van brandend of smeulend materiaal, meestal rookmot of rookmeel.
Een rookoven moet je volledig kunnen afsluiten. Alleen op deze manier trekt de rook goed in het vlees
Rookmot is een houtzaagsel dat speciaal gebruikt wordt om koud of warm te roken. Meestal is bestaat de rookmot uit eiken of beukenhout. In Amerika kan de rookmot bestaan uit eik, esdoorn of fruitbomen zoals appel, kers en pruim. De verschillende soorten hout zorgen voor een andere Rook smaak. Voor ham en bacon worden er vaak maïskolven gebruikt om de roken.
De bedoeling is dat de rookmot langzaam gaat smeulen waardoor rook geproduceerd wordt. Het smeulen gebeurt als er te weinig zuurstof aanwezig is. Hierdoor ontstaat rook, en deze zorgt voor conservering en een extra smaak. Roken kan op verschillende manieren zo heb je koud roken, warm roken, en vloeibaar roken. Rook is zowel een antimicrobieel als een antioxidant maar het is niet voldoende om voedsel te conserveren. Je moet dit altijd combineren met zout-uitharding of drogen ook wel pekelen genoemd.
Verder kun je nog extra bewaartechnieken toepassen om de houdbaarheid van de gerookte voedingsmiddelen dramatisch te verlengen zoals koelen, vriezen of het voedsel te vacumeren.
Verschillende types rookovens
Welke soort rookoven kopen?
Je hebt verschillende types rookovens namelijk de Offset rokers: De rookruimte is cilindrisch van vorm, en aan de zijkant bevindt zich meestal een extra kleine cilindervormige kamer die als vuurhaard gebruikt wordt.
Om het vlees te roken wordt een klein vuur aangestoken in de vuurhaard, waar de luchtstroom en rook via een verbindingspijp of opening de rookkamer in ingaat. De hitte en rook brengen het vlees op smaak voordat het ontsnapt door een uitlaatopening. Dit is eigenlijk de meest voorkomende commerciële rookoven die je kent van op tv. Rokers worden regelmatig ook wel smokers genoemd.
De rechtopstaande trommel ook wel een drumroker of drumsmoker genoemd is ook zeer populair. Het is een stalen trommel met een mand om houtskool onderin te bewaren, één of meerdere kookrekken bovenaan allemaal bedekt met een geventileerd deksel. Ze zijn meestal verkrijgbaar in de volgende maten: 110 liter, 210 liter of 320 liter. Het meest gebruikte formaat is 210 Liter of 55 gallon. De drumkokers geven een echte barbecue sfeer tijdens het bereiden.
Verder heb je nog een Verticale waterroker ook wel kogelroker genoemd is een variant van de rechtopstaande trommel. Tussen de vuurhaard en de kookrekken zit een waterbak waardoor optimale rooktemperaturen behouden worden. Het creëert een effect waarbij waterdamp en rook samen condenseren wat een speciale rooksmaak toevoegt aan het gerookt voedsel.
Waterrokers zijn niet zo duur en je komt zo af en toe ook wel tegen op een barbecuewedstrijd. Verder zijn er nog Propaanrokers, rookdozen, pelletrokers en commerciële rokers.
Voorbereiding Pekelen / zouten
Wat moet je doen voordat je gaat roken?
Voordat je vlees of vis gaat roken moet je het altijd worden gezouten om zo één gunstig conserveer effect te verkrijgen. Enkel roken is niet voldoende om de houdbaarheid van de voedingsmiddelen te verlengen. Het is meestal de combinatie van drogen en – of zouten samen met roken, koelen, vriezen of vacumeren die ervoor zorgt dat je vlees of vis maanden langer houdbaar blijven.
Pekelen is het behandelen van vlees of vis met zout. Tijdens het pekelen kun je ook kruiden en specerijen toevoegen. Je kan ze samen in de zoutoplossing mengen. Je hebt ongeveer 100 gram zout per 100 ml of 1 kopje zout nodig per 2 liter water.
Hoelang je vlees, gevogelte of vis moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kg moet +/- 8 uur in de pekel. Een kipfilet maar 3-4 uur. Een varkenshaasje heeft ook genoeg met 4 uur pekelen. Als je niet weet hoelang je moet pekelen google naar jou soort vlees, kip of vis + hoelang pekelen.
Na het pekelen moet je het vlees, kip of de vis droog deppen met keukenpapier, en deze enkele uren onbedekt laten drogen. Bekijk zeker de Vlees inpekelen wiki pagina om alles hierover te weten te komen. https://nl.wikihow.com/Vlees-pekelen
Meest gestelde vragen over rookovens [FAQ]
Rookmot of rookmeel is een houtzaagsel dat gebruikt wordt om koud of warm te roken.
Als je het voedsel wilt conserveren moet je het altijd eerst drogen of zouten voordat je gaat roken. Enkel roken is niet voldoende om je voedsel te conserveren.